Eerste gedachtes

Ik lees momenteel een geweldig boek.
“ZIN – Lust in je leven door schrijven” van Geertje Couwenbergh.
(Dank je wel Nanda voor jouw gouden tip!!)

Geertje beschrijft precíes mijn intentie, de manier waarop ik wil schrijven. Het gaat om de eerste gedachte. Zij zegt:
“Door je eerste gedachtes op te schrijven, leer je ze weer vertrouwen. […] Door te leren schrijven vanuit de eerste gedachte leren we er ook vanuit te leven. En leven vanuit de eerste gedachte betekent leven dicht op het vuur.”
En dat is precies wat ik doe. Wat ik al gedaan heb, vooral met mijn laatste blogs. Die stonden bol van eerste gedachtes. Gewoon dat wat in me op kwam, wat in me opborrelde op het moment dat ik tik.

Het leven is veel te veel gebaseerd op tweede en derde gedachtes. De eersten worden weggedrukt. Die kunnen vaak het daglicht niet verdragen of zijn qua normen en waarden niet geaccepteerd. Niet netjes genoeg. Niet wenselijk. Alles wordt opnieuw overdacht, in wenselijke vorm gebracht, ethisch verantwoord gemaakt. En de intuïtie gaat ten onder…

Ik ga nog vaker proberen om te schrijven vanuit de eerste gedachte. Ik weet iemand die dat al heel goed kan en ook doet: mijn allerallerliefste Lou (zie blogroll). Maarre, als jullie hier dus nogal vage, gestoorde blogs (nóg vagere, nóg gestoordere) blogs voorbij zien komen, dan is dat omdat ik m’n eerste gedachtes er weer ‘ns uit knal. Bij voorbaat mijn excuses.

5 reacties op “Eerste gedachtes

 1. Nanda schreef:

  Inspirerend hè? Ik moest het af en toe wegleggen omdat ik teveel stuiterde van binnen. Zo van: ja, dat wil ook, dat wil ik ook, ja, zo wil ik zijn, een mijnenveld wil ik, van schriften met fijn papier, en lekkere pennen, en dan de hele dag doorschrijven…
  Ik sla geloof ik een beetje door 😉

  Like

  • Lou-ter-Lou schreef:

   ja. dat dus 🙂 jij met je mooie schriftjes hahaha 🙂 ik heb wel “mooie” gedachtenboekjes (van die paperblanks) maar momenteel ram ik enkel nog op m’n toetsenbord. Nadeel daarvan is dat de delete- en de backspaceknoppen te dichtbij zitten. En ja, ik wil ook dansen in m’n eigen mijnenveld… lekker onverwachts ontploffen zonder uitelkaar te spatten 🙂

   Like

 2. David Veré schreef:

  (..) die excuses, ik wil ze wel lezen 🙂

  Like

 3. @draeckensteijn schreef:

  Zo ongelooflijk waar!

  Like

 4. monvivre schreef:

  Geen sorry hoor. Het is jouw blog en het maakt geen bal uit wat je schrijft, dan lezen anderen het maar niet als ze het vervelend vinden. Nu nog diezelfde raad aan mezelf geven ;-))

  Maarru, ik blijf je lezen hoor 🙂 Boek klinkt interessant trouwens! X

  Like

Ja, zeg 't maar... (graag zelfs)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s